Vet du inte vilken luftvärmepump du ska välja?

Ungefär 80% av din energikostnad går till att värma upp huset och det är såklart något som du kan påverka. Klimatsmarta val så som värmepumpar kan sänka din energikostnad avsevärt. Men vad ska du välja?

Bergvärmepump

En bergvärmepump är en ganska stor investering speciellt om huset är långt från ett berg. Då kan det istället vara smartare att installera en luftvattenvärmepump eller en ytjordsvärme.

Med rätt förutsättningar och den låga driftkostnaden gör att investeringen återbetalar sig själv inom 6 år. 

Luftvärmepump

Luftvärmepump är den värmepumpslösning med lägst investering. Vid installation av luftvärmepump behöver du varken gräva eller borra i berg eller mark.

Det finns tre typer av luftvärmepumpar: luft-vattenvärmepump, luft-luftvärmepump och frånluftsvärmepump.

En luft-vattenvärmepump överför energin från utomhusluften till husets vattenburna värmesystem – och värmer också upp tappvattnet. Beroende på hur du värmer upp huset i dag, kan luft-vattenvärme sänka dina värmekostnader med upp till 60–70 procent.

Luft-vattenvärmepump är också ett bra alternativ om du inte kan borra för bergvärme eller om du inte har en tillräckligt stor tomt att anlägga ytjordsvärme.

Luft-luftvärmepump är alternativet för ett hus med direktverkande el (elradiatorer). Värmepumpen utvinner energi från utomhusluften och sprider värmen med hjälp av en fläkt. Luft-luftvärmepumpen kan inte producera varmvatten utan bara värme. En öppen planlösning underlättar värmespridningen och medför en större besparing.

Frånluftsvärmepump kan installeras i hus med mekanisk ventilation och vattenburen värme, golvvärme eller radiatorer. Mekanisk ventilation innebär att luften ventileras regelbundet med hjälp av fläktar. I nya hus är det vanligt med frånluftsvärmepump. Många hustillverkare installerar gärna denna typ av pump då det är en mindre dyr installation än till exempel en kombination av bergvärme och FTX ventilationsaggregat. En frånluftsvärmepump kan ge stor besparing i mindre, välisolerade villor.

För mer tips och hjälp inför beslutet​

Kontakta oss eller skicka en offertförfrågan. Med vår expertis och erfarenhet kommer vi tillsammans med dig komma fram till den bästa lösningen för ert hushåll.

litet mellan stor hus